2011-01-24

Älgförvaltning

Hej Bertil!

Jag har lite funderingar kring detta med den nya älgförvaltningen som kommer att träda i kraft den 1/1 2012.

Är det inte dags att vi i Vemdalen går ihop och gör ett eget älgskötselområde snart eller åtminstone drar igång en debatt kring det..?
Har hört att det varit på tapeten förr och inte lyckats men nu känns det vara extra aktuellt med tanke på den nya förvaltningen som är klubbad och verkligen kommer att gälla.

Det finns en kort sammanfattning att läsa: Sök på google "nya älgförvaltningen" så kommer det en massa att läsa om det, bla på jägareförbundet.

Jag tror att om vi genomför detta nu i god tid så kommer inte förändringarna att behöva bli så stora, utan att vi kan jaga på samma sätt som idag. Det finns säkert hjälp av kunniga att få, vid ett sånt här möte om hur vi kan gå vidare. Klart är iallafall att om man inte tänker större och samverkar så kommer man bara att få jaga kalv i framtiden...

Jag föreslår att jaktledarna samlar sina gäng och pratar igenom hur man vill ha det och att vi sedan syr ihop ett möte där alla de olika lagens representanter helt förutsättningslöst träffas och pratar igenom hur man önskar att ha det.

Snälla ni: skriv nu inte nåt taggigt om det här under anonym, utan prova vara nyanserade och kreativa så vi kan få till nåt så vi förhoppningsvis kan göra det till något bra.

Jag kan gärna samordna till ett möte om någon vill.
Magnus 0730-369 345

4 kommentarer:

  1. Bra förslag, pröva få till så det blir hela byn som ingår, då blir det väl inga förändringar egentligen mot vad det är nu!?
    Kan prova få tid att hjälpa till vid ett möte.
    Gunnar Dahlberg

    SvaraRadera
  2. Det vore förnämligt att få med alla men med tanke på det frivilliga samarbetet angående avskjutninen som pågick ett antal år kan man nog inte räkna med mer än 2 tredjedelar av alla lag. Resten vill inte ha någon insyn i sin egen jakt. Det är synd men så ser verkligheten ut.

    SvaraRadera
  3. Bra initiativ Magnus!
    Jag samlar ihop mitt gäng/lag så snart som möjligt och pratar igenom det här.
    Alla tjänar på inte minst älgstammen på att det ska gå så smidigt som möjligt att få till ett bra samarbete,och ett stort förvaltningsområde.
    Sen behöver det inte betyda att det blir så stora förändringar inom det egna lilla jaktlaget.
    Trum Anders

    SvaraRadera
  4. Bertil Höglund2 mars 2011 kl. 21:30

    Igår var det information om det nya Älgförvaltningsförslaget som har kommit och som ska gälla från 2012. Bengt Bixo informerade om vad som kommer att gälla i framtiden. Han poängterade att det är särskilt viktigt att rätt personer blir invalda att sitta i styrelsen. Den ska bestå av 3 st från markägarna och tre st från jägarna och med utslagsröst för ordföranden som ska komma från markägarna. Med på mötet var 23 personer från olika delar av kommunen. Mera information kommer senare och det mötet blir nog på Lövåsgården vecka 16 eller 17

    Bertil Höglund

    SvaraRadera